NASA heeft samen met Biden de eerste hoge resolutie foto laten zien die door de James Webb Telescope gemaakt zijn. Die foto toont een infraroodbeeld van het diepe universum, gemaakt door de telescoop 12,5 uur lang te laten fotograferen.
NASA noemt de foto het Webb First Deep Field, vergelijkbaar met de beroemde foto van de Hubble Deep Field van de voorganger van de JWST. De foto toont sterrenstelsels die achter het cluster Smacs 0723 liggen, dat zelf 4,6 miljard lichtjaar van de aarde staat. Op onderstaand gifje is het verschil tussen de Hubble telescoop en de James Web Telescope goed te zien.
De foto is gemaakt door een van de vier camera’s van de JWST. Het gaat specifiek om de Near-Infrared Camera of NIRCam. Feitelijk gaat het om een samenvoeging van meerdere foto’s die zijn gemaakt van verschillende golflengtes. De camera nam 12,5 uur lang foto’s op. Dat is veel korter dan voorganger Hubble nodig had; voor het Hubble Deep Field moest de camera wekenlang op een stukje heelal worden gericht. Een flinke vooruitgang dus. Momenteel is de JWST al bezig om meer foto’s van het heelal te maken. De foto die nu uitkomst is niets meer dan indrukwekkend te noemen.
De James Webb Space Telescope werd op eerste kerstdag vorig jaar gelanceerd, nadat het bouwen van de telescoop jaren vertraging had opgelopen. Nadat de telescoop op het definitieve L2-punt aankwam, ontvouwden de spiegels van de telescoop. Volgens NASA leverden de eerste foto’s ‘betere resultaten op dan verwacht’. De toekomst ziet er erg goed uit voor de James Webb Telescope!
De full size downloads zijn hier te downloaden.
Prachtige beelden hoor, ben benieuwd wat er nog meer uit te halen is, sowieso baanbrekend dit.
Tech staat nooit stil, over een jaar is het weer antiek haha
Blijf het heelal fasinerend vinden.
We denken alles te weten maar weten eigenlijk nog helemaal niks….