TECHFORA Behuizinge...
 
Meldingen
Alles wissen

TECHFORA Behuizingen koopgids

 
MZw
 MZw
(@mzw)
Lid
5723=656 LianLIO11RGB

Als je op zoek bent naar een nieuwe behuizing heb je de keus uit ook ongeveer 1.800 behuizingen. In deze koopgids gaan we je helpen met het maken een keuze door tips te geven om dat aantal drastisch terug te brengen, zodat je jouw behuizing kunt vinden.

Formaat en volume

Uiteraard moet in een behuizing het moederbord passen dat je hebt gekozen (ITX, mATX, ATX, EATX). Met de extra brede EATX moederborden is het oppassen of de kabeldoorvoer aan de zijkant nog wel gebruikt kan worden. Sinds enige tijd zijn er ook moederborden, waarbij de voeding gekanteld achter het moederbord wordt geplaatst. De behuizing kan daardoor lager blijven, maar wordt wel breder.
Een NZXT H9 is een behuizing met een gekantelde voeding, echter de voeding is hier hoog gemonteerd. In combinatie met een Corsair Shift voeding zitten de stekkeraansluitingen helemaal bovenaan naast je radiator. Dat lijkt mij erg onhandig en waarschijnlijk zijn de kabels voor je videokaart te kort.

Er zijn ook enkele behuizingen waarbij de voeding aan de voorzijde hangt, waardoor de behuizing ook lager kan blijven. Onderstaand de populaire Lian Li O11 Dynamic Evo, waarbij de voeding gekanteld wordt gemonteerd achter het moederbord:

5723=655 LianLiO11D Evo

CPU-koeler

De eerste check is of de hoogte van je cpu-koeler wel past in je behuizing. Als je een cpu-koeler kiest die over je memory hangt, dan moet je wellicht de voorste fan iets hoger afstellen als je memory te hoog is. Die ruimte moet er in de behuizing wel zijn. Een marge van 5mm is altijd aan te raden.

Vervolgens is het de vraag welk type koeler het beste past in je behuizing. Heb je bijvoorbeeld een geperforeerd zijpaneel hebt, dan zou je een topflow koeler kunnen kiezen. Als je een behuizing hebt met fans aan de voor- en achterzijde, dan is een towerkoeler de meest logische keuze.

Bij BeQuiet kun je controleren of je cpu-koeler op het moederbord past en zwaar genoeg is. Ook Noctua heeft een uitgebreide compatibility checker.

Met het verbruik van een AMD Ryzen 9 X en Intel 7/9 cpu’s is het bijna noodzakelijk om voor een All-in-One waterkoeling te gaan. Je hebt dan een behuizing nodig, waar aan de bovenzijde een 280, 360 of zelfs 420 (Intel 13900/14700/14900) radiator past. Een radiator aan de bovenzijde heeft de voorkeur, omdat een radiator aan de voorzijde de warme lucht naar de videokaart blaast. De meeste radiatoren zijn 27 of 30mm dik, maar Arctic en Aerocool hebben ook radiatoren van 38mm dik en dat past niet overal. Een radiator van 280mm is 14cm breed en kan conflicteren met hoge vrm heatsinks of hoge memory modules. Controleer dit vooraf in de manual. De breedte van de behuizing en de offset positie van de sleuven voor montage van de radiator geven vaak al een indicatie wat er mogelijk is. Een AIO-radiator kun je niet onderin een behuizing monteren, omdat de pomp dan hoger hangt dan de radiator, waarin de vloeistof zit. De pomp kan dan droog lopen.

Videokaart

De eerste check bij een videokaart is of de lengte past. Daarbij is het opletten wat de opgave van de behuizingenfabrikant is. Als de behuizing zonder frontfans wordt geleverd, dan is de maximum lengte nog 25mm korter. Als je een frontradiator wilt monteren, dan zul je ook de dikte van de radiator in mindering moeten brengen.

De breedte van een videokaart was maar zelden een probleem tot de komst van de RTX-videokaarten met een 12+4 pins 12VHPWR aansluiting. Deze aansluiting zit op een RTX4070TI, RTX4080 en RTX4090 en de kabel mag niet onder spanning gebogen worden. Tel dus 3cm bij de breedte van de videokaart op om te bepalen of de behuizing wel breed genoeg is. Als de connector verdiept is aangebracht dan heb je wat meer speling. Voor de breedte van de binnenkant van de behuizing kun je de hoogte van de cpu-koeler aanhouden. Voor een RTX4080 die 14cm breed is heb je dan een behuizing nodig met een minimale cpu-hoogte van 17cm. Een workaround voor deze beperking kan zijn om een 12+4 pins kabel met haakse aansluiting bij te bestellen.

Behalve de lengte kun je zeker bij ITX behuizingen ook met de hoogte en dikte van de videokaart in de problemen komen. Lees daarom voor aanschaf ook altijd de manual, waar dit wel staat vermeld.

Pas op met business computers, die worden nog weleens geleverd met half-hoge PCI-sloten. Daar kun je dus geen standaard videokaart in monteren.

Frontaansluitingen

Vrijwel elke behuizing heeft wel een audio- en microfooningang. Een aan/uit knop is standaard, maar een resetknop zie je steeds minder. USB2.0 aansluitingen zijn bij goedkopere behuizingen nog altijd de standaard, maar we zien ook steeds vaker behuizingen met alleen maar USB3.0 aansluitingen. NZXT gebruikt de interne USB2.0 header voor het aansluiten van hun fan controllers en Kraken AIO-koelers. Dan zijn meestal de USB2.0 headers op het moederbord al bezet en heeft het geen zin meer om op het frontpanel nog USB2.0 aansluitingen aan te bieden.

Tenslotte zien we steeds vaker een USB Type-C aansluiting. Een aandachtpunt is er bij de Fractal Pop serie, waar de Type-C aansluiting wel op de behuizing zit, maar de benodigde kabel tegen meerprijs aangeschaft moet worden. Met name bij USB Type-C zijn er veel verschillende snelheden van 5Gb/s t/m 20Gb/s. Voor zowel de USB2.0, USB3.0 als Type-C aansluiting zijn verschillende interne headers op het moederbord nodig. Opletten dus of je moederbord wel alle aansluitingen ondersteund.

Externe bays

Vroeger hadden behuizingen nog vaak een externe 3,5” bay voor een card reader of fan controller, maar in een moderne behuizing vind je het niet meer. Zelfs een 5,25” bay voor een DVD brander wordt al lastig. Merken als Antec en Fractal hebben nog enkele modellen.
Onderstaand de Antec P10C met 5,25” bay en USB Type-C:

5723=660 AntecP10C

Fans en koeling

Of de koeling van je behuizing voldoende is hangt af van veel factoren:

  • Hoeveel warmte genereren de componenten die je inbouwt?

  • Wat is het volume van de behuizing?

  • Welke ventilatie heeft de behuizing? Mesh front- en bovenzijde?

  • Welke ventilatoren worden meegeleverd of kunnen worden ingebouwd?
  • Met een PSU calculator kun je het piekverbruik van je systeem berekenen. Een 7800X3D cpu met RX 7800 XT videokaart en twee memory modules, twee M2 SSD’s en drie fans heeft een piekverbruik van 567W.
    Een dergelijk systeem kun je in een gamers behuizing met mesh front met 2x 14cm front fans en 1x 12cm rear fan prima koelen. Het heeft geen zin om fans te kopen van 2.000rpm of meer, want het maakt veel te veel lawaai. Boven de 1200rpm zijn de meeste fans al te nadrukkelijk hoorbaar.

    Een 12cm Arctic 1350rpm PWM fan heeft een luchtstroom van 53cfm.
    Een 14cm Arctic 1350rpm PWM CO fan heeft een luchtstroom van 74cfm.
    Een ruwe calculatie van 567(W)/(53+2x74)=2,82
    Als je rond deze waarde zit, dan heb je een gebalanceerd systeem. In een kleine behuizing met minder volume kun je de warme lucht sneller verversen en mag de waarde hoger ligger. Als je een extra stille behuizing wilt, dan kun je er beter iets onder zitten.

    Verlichting

    Veel behuizingen worden tegenwoordig geleverd met verlichte fans of verlichte led strips. Dan zul je moeten uitzoeken hoe je dat kunt aansluiten. Voor single color (RGB) verlichting gebruik je ander headers op je moederbord als voor multi-color Adressable RGB verlichting(ARGB). RGB en ARGB headers ontbreken nog wel eens op oudere of goedkopere moederborden.

    Voor behuizingen die drie of meer verlichte fans hebben wordt vaak een fancontroller meegeleverd. Bij early adapters als Corsair en NZXT wordt de fancontroller aangesloten op een interne USB2.0 header. De aansturing van de verlichting en de snelheid van de fans kan dan worden ingeregeld met Corsair iCUE of NZXT Cam. Tegenwoordig hebben alle grote moederbordfabrikanten software om ARGB verlichting aan te sturen.

    Als je ook ARGB fans op je AIO-koeler gebruikt probeer dan om alle fans van hetzelfde merk te gebruiken. Dat staat mooier en dan kun je het ook vaak met dezelfde software aansturen, dat is makkelijker. Onderstaand de NZXT H9:

    5723=657 NZXTH9

    Geluid

    Veel gebruikers willen graag een stille behuizing. Fabrikanten als Fractal (Define), Cooler Master (Silencio), Antec (Silent) en Nanoxia (Deep silience) hebben allen behuizingen die voorzien zijn van geluiddempende panelen. Bedenk wel dat dit vaak behuizingen zijn die ook minder goed koelen door een dicht front en dus wellicht een extra fan nodig hebben.
    Onderstaand de onder thuiswerkers en content creators populaire Fractal Define met geluiddemping:

    5723=658 FractalDefine

    Voeding

    De meest gebruikte voeding heeft het ATX formaat van 15cm breed, 86mm hoog en een variabele lengte, die natuurlijk wel moet passen. Daarnaast is er nog een Small Form Factor in SFX formaat van 63,5mm hoog en 12,5cm breed en 10cm diep. Langere uitvoeringen heten SFX-L.

    Controleer bij ITX-behuizingen ook altijd de handleiding, want soms passen alleen de niet-modulaire uitvoeringen. Ook een moderne design behuizing als de Fractal North heeft een beperking van 155mm voor als je twee 3,5 HDD’s wilt gebruiken.

    Tenslotte is het oppassen met de Corsair Shift voedingen, waarbij de stekkers aan de zijkant zitten. Dat kan handig zijn met het inbouwen mits je behuizing voldoende breed is er dus voldoende ruimte is voor de stekkers. Een 12VHPR kabel wilt je niet te sterk buigen. Bij een Fractal Torrent behuizing zit het frame lelijk in de weg op de hoogte van je stekkeraansluitingen.

    Materiaal en bouwkwaliteit

    Staal is het meest gebruikte materiaal in behuizingen, maar er is wel kwaliteitsverschil. Te dun plaatmateriaal is gevoelig voor vibratiegeluiden van bijvoorbeeld een 7200rpm HDD. Voor rondingen of een luxere uitstraling wordt ook wel het lichtere aluminium gebruikt, maar zelden voor het binnen frame. Aluminium is duurder en dat zie terug in de prijs van de behuizing.

    Een window is niet altijd van glas. In goedkopere behuizingen wordt ook nog plexiglas ofwel kunststof gebruikt, dat is gevoeliger voor krassen.
    Ook de montage van de zijpanelen verraad vaak de prijsklasse van de behuizing. Klassieke metalen zijpanelen zijn vaak vastgezet met schroeven aan de achterzijden. Glazen panelen worden vaak in een frame gelijmd, zodat ze extra stevigheid krijgen en het frame de drukknoppen of hengsel bevat om het window te kunnen openen. Kwetsbaar zijn de glazen frames waarbij er schroefgaten door het glas zijn gemaakt.

    Aan de binnenzijde herken je kwaliteit doordat doorvoergaten voor kabels netjes zijn voorzien van rubberen grommets, zodat je je handen niet open haalt aan scherpe randen. De voeding staat op een rubberen geleider om trillingen te dempen. De HDD-kooi is makkelijk uitneembaar en voor montage van de schijven worden rubberen ringetjes meegeleverd. Alle benodigde schroeven zijn per soort verpakt en gelabeld. Aan de achterzijde zijn voldoende mogelijkheden om met tie wraps kabels vast te zetten en zijn er kabelgoten met velco straps, zodat je makkelijk kabels kunt geleiden en vastzetten.

    Onderstaand de Fractal North die in 2023 een Red dot design award heeft ontvangen:

    5723=659 FractalNorth

    Website fabrikanten

  • Aerocool

  • Antec

  • Asus

  • Be Quiet

  • Bitfenix

  • Cooler Master

  • Cooltek

  • Corsair

  • Dan

  • Deepcool

  • Enermax

  • Fractal

  • Gigabyte

  • Inter Tech

  • InWin

  • Lian Li

  • Magnium Gear

  • MSI

  • Nanoxia

  • NZXT

  • Phanteks

  • Sharkoon

  • Shuttle

  • SilentiumPC

  • Silverstone

  • Streacom

  • Thermaltake

  • Zalman
  • Laat het weten in de comments als je een merk mist dat niet mag ontbreken in het behuizingen overzicht.

    Citeren
    Topic starter Geplaatst : 6 januari 2024 20:41
    MSDOS Retro
    (@msdos-retro)
    Techfora Meester

    Mooie gids!

    Ik heb zelf ook wel kasten met mesh, verlichting etc gehad. Corsair TM600 Black en Carbide 500R waren mijn laatste
    Tegenwoordig heb ik weer dichte kasten.
    En als iets niet past, dan maak ik het passend https://techfora.nl/forum/app.php/article/hp-z400-e-atx-dual-xeon-2690-v2

    LoL

    Ik ben verhuisd naar Technologyinsider.nl 😀

    BeantwoordenCiteren
    Geplaatst : 6 januari 2024 21:36
    Squeeky
    (@squeeky)
    Techfora

    Zoals altijd weer een hele nette lijst!

    BeantwoordenCiteren
    Geplaatst : 7 januari 2024 11:11
    Deel:
    713.489 Aantal keer bekeken